Rapporter oktober- november 2024
Nämnd för Folkhälsa och Sjukvård 8 oktober 2024
Mötet öppnas av ordföranden Tomas Gustavsson.
Sjukvårdsdirektör för Medicinsk Vård, Agneta Ståhl, föredrar sin verksamhet i relation till de handlingsplaner som verksamheterna har gjort i syfte att få en budget i balans. Medicinsk vård har gjort små och stora förändringar i sina verksamheter för att bibehålla kvalitet och få en budget i balans. Vi får höra om dessa förändringar genom de nedslag hon föredrar för oss, bland annat arbetet kring kloka kliniska val, arbetet att minska övertid och ledningssköterska på SOS alarm. Hon nämner också nya projekt såsom Barnobesitas-team som är under uppstart.
Sjukvårdsdirektör Mats Bojestig informerar om revideringen av regionens styrande dokument. Han ger också aktuell information från regionen som just nu ger en bild av en region med fortsatt goda resultat i tillgänglighet, väntetider till operation osv. I nationell jämförelse står Region Jönköping Län stabilt.
Två frågor besvaras: Sverigedemokraterna ställer en fråga gällande hälsocoacher. Frågan om hälsocoacher kommer att revideras och ställas igen till nästa nämnd då man missuppfattat hälsocoacher och hälsokommunikatörernas roller. Frågan från Liberalerna gäller att dolt nummer visas när sjukvården ringer vilket skapar osäkerhet hos patienter och gör det svårt för patienter att kontakta rätt vårdverksamheter åter. Svaret gör gällande att det är svårt från operatörer att ge en enhetlig text som tex ”Vården” när sjukvården ringer. Man kan heller inte visa alla direktnummer till patienter då vårdgivare inte alltid kan vara tillgängliga för återupprustning.
Sedan kommer Staffan Hägg, verksamhetschef för Futurum, och berättar om sitt uppdrag och sin verksamhet. Futurum är centrum för utbildning och forskning där Futurum har olika stödjande funktioner till verksamheterna i dessa frågor.
Vi får en dragning kring delårsrapport 2 för året där vi följer de olika verksamheternas mätetal för året. Förflyttning från rött till gult och grönt sker successivt.
Vi antar också budget och verksamhetsplan 2025 för Nämnd Folkhälsa och Sjukvård.
Eva Eliasson från Socialdemokraterna påminner också om patientföreningsdagen den 20 november i år.
/Anteckningar förda av Emma Hörberg Butler
Nämnd för arbetsmarknad, närigsliv och attraktivitet 9 oktober 2024
Närvarande: Madalina Ebbesson, Helen Skogelin Tordvalsson
Karin Hermansson, regional utvecklingsdirektör, presenterade om möten hon och sina kollegor haft med flera av kommunerna i länet. Dessa möten handlade om kompetensförsörjning, näringslivsfrågor- inklusive svårigheter inom transport och infrastruktur som påverkar tillgången till arbetskraft och tillväxt. Några av kommunerna påpekade om utmaningar relaterade till befolkningsminskning, av ffa de i arbetsförålder. Det finns önskemål om regelbundna samrådsmöten och ökad transparens i regionala beslutsprocesser, anpassad stöd efter kommunernas behov, samarbete kring EU, med gränskommunerna och regionerna.
Skolchefen, Camilla Wätterö, presenterade resultat från Folkbildning utredningen som föreslår ett särskilt fokus på att förstärka bidrag till visa utbildningar, kurser, deltagare, för att göra utbildningen mer inkluderande och mer anpassad till olika samhällsbehov.
RUS kommer att revideras igen för att vara även mer anpassad till aktuella förändringar i världen, EU.
Antagning och resultatredovisning var presenterad från naturbruksskolorna. Deras fokusområden för 24/25 kommer att vara: riktlinjer för APL, elevhälsoplaner, plan och system för diskriminering och kränkande särbehandling, riktad stöd- Skolverkets, nya handlingsplaner. Gällande ekonomi ska de jobba på att öka elevantal och minska avbrott samt fokus på fastigheter.
Folkhögskolorna har presenterad antagningsredovisning med bra söktryck på till ex allmän kurs. På Sörängen finns behov till ny byggnad pga bland annat finns inte tillräckligt med elevrum. I Värnamo kommer dem att jobba med friskfaktorer och pedagogiska råd.Båda tycker att det behövs mer marknadsföring och behov att generera intäkter.
Delårsrapport 2 2024 har blivit presenterad med negativ budgetavvikelser för naturbruksgymnasierna, där det finns handlingsplan för att ha ekonomi i balans 2026/2027.
Folkhögskolan Sörängens och Värnamo presenterade sin riskanalys och som blev godkänd av nämnden.
Nämnden har fastställde lästider 2025/2026 för naturbruksgymnasierna.
Nämnden godkände förslag till arbetsstipendier inom kulturområdet, 5 stycken av 35000kr samt ett 50000 kr kulturstipendium.
För kultursamverkansmodellen kommer Region Jönköpings län att få ett utökad stöd på 3,9 mil kr.
Stiftelsen Smålands konstarkiv har lämnat årsredovisning och revisionsberättelsen som godkändes av nämnden.
Det presenterades ett projekt för Höglandet och ffa Vetlanda som kommer att skapa en nod för teknikutveckling samt som kommer att erbjuda skräddarsydda modulutbildningar. Det kommer att vara en plattform för samverkan näringsliv, akademi och stödsystem. Nämnden beviljat högst 4,6 mil kr, ur 1:1 medel under förutsättning att övrig medfinansiering infrias.
PERSIST interreg Europe är ett projekt som har som mål att stärka regionens och landets förmåga att arbeta utifrån Smart Specialisering. Det är ett projekt som kommer att finansieras med 1:1 medel med högst 1710 tkr. Det kommer att skapa ett starkare europeiskt nätverk för region Jönköpings län. Nämnden har beviljat detta under förutsättning att övrig finansiering beviljas.
Nämnden har godkänd yttrande som svar till Region Kronoberg regional serviceprogram som har som mål och prioritering att bevara, utveckla och förbättra tillgången till kommersiell service i länet.
Nämnden fastställer ersättningen för 2025 till 709kr per deltagarvecka för deltagare skrivna i F-län och som studerar på folkhögskolor inom länet med annan huvudman än RJL.
Nämnden godkände verksamhetsplan 2025 samt förslag till budgeterade anslag 2026 och delårsrapport 2 2024 ANA.
/Rapport skriven av Madalina Ebbesson
Regionstyrelsen 22 oktober 2024
Närvarande Linnea Nilsson och Martin Nedergaard-Hansen
Under mötet hade vi ett antal informationspunkter, de flesta i enlighet med årshjulet. Först rörde det regionens internationella arbete med fokus på AER (Assembly of European Regions), ett samarbetsorgan för regioner i Europa, som driver lobbyliknade arbete med svår utvärderat värde i vår mening.
Därefter fick vi delårsrapporten och alla nämnder hade dialog med styrelsen. Överlag levererar vi mycket väl inom sjukvården men dras med vissa underskott som hanteras för att långsamt nå en ekonomi i balans, mer om det från fullmäktigemötet i november.
Vi fick en genomgång av hyrläkarsituationen inom Bra liv, där vi i hela regionen har ca 25 hyrläkarlinjer. En siffra som hållit sig ganska konstant, men situationen inom primärvården förbättras kontinuerligt med allt fler egna läkare och färre listade invånare per anställd.
I övrigt rapporterades det om brister i vårt synergisystem som behöver förbättras samt informerades det om att regionens nya HR direktör börjar 13 januari.
Ett par beslutsärenden gick vidare till regionfullmäktige, delårsrapporten, Tandvårdstaxan och en nationell omstrukturering av ALMI företagspartner.
Anteckningar utförda av Martin Nedergaard- Hansen
Rapport Regionfullmäktige 5-6 november 2024
Tjänstgörande ledamöter för VD: Martin Nedergaard-Hansen, Linnéa Nilsson, Magnus Bodenäs, Martin Malmerfors, Malinn Ljungström, Emma Hörberg-Butler, Gunnar Petersson, Sara Wallby.
Regionfullmäktige i november innehöll en dags sedvanliga fullmäktigesförhandlingar. Den största och längsta debatt för dagen var debatten om delårsrapport 2 2024. Här summerades regionens verksamhet till och med augusti. VD tillsammans med samverkanspartierna S och M lyfte hur det balanseras med ekonomiska utmaningar och behovet av god vård och tillgänglighet av regionens olika ansvars mot länets invånare. I det stora hela sammanfattar vi en delårsrapport med bra resultat. Det finns fortsatt saker att arbeta vidare med och det ekonomiska underskottet under framförallt FS-nämndens områden och de olika verksamhetsområdena arbetas konstant med. Vi i VD är medvetna om att ett krav på att hålla budget i balans kan leda till konsekvenser i verksamheten både för patienter och medarbetare vilket gör att vi vill vara varsamma i kraven på budget i balans i verksamheterna och sträva efter detta långsiktigt och inte för hastigt.
Delårsrapporten godkändes av regionfullmäktige.
På styrelsen beslutades om två nya hyresavtal, ett för Aneby familjecentral och utökat avtal på Batterigatan. Tre nationella remisser besvarades. Samt formellt beslut om fördelning till regionstyrelsen av regionstyrelsens uppdrag i budgeten för 2025.
I övrigt togs beslut om tandvårdstaxa och en ny organisation för ALMI företagspartner.
Valärende till ALMI företagspartner där nuvarande ledamöter entledigades och nya ledamöter nominerades och valdes.
Med anledning av att Mia Frisk avslutar sitt uppdrag som regionråd genomfördes en rad valärenden där Mia Frisk avsade sig uppdrag och Stina Sinclair som är nominerad att efterträda Mia valdes istället.
Det debatterades kring hela åtta interpellationer av olika karaktär.
En kring bidrag till studieförbundet Ibn Rushd där vi inväntar besked från Folkbildningsrådet och SKR tillsammans med andra regioner för en enhetlig hantering.
En om klimatkort inom kollektivtrafiken, där vi i samverkanspartierna anser att egentligen är alla biljetter inom kollektivtrafiken klimatsmarta med tanke på att det är ett klimatsmart resande som just nu även är skattesubventionerat.
En interpellation behandlade oklarheter kring hur kostnaden för buss hindrar skolbarn att besöka Kulturhuset Spira, där besvarade Kerstin Hammar (ordf ANA-nämnden) frågorna med att det inte är något hinder tack vare Kulturrätten.
Nästa interpellation behandlade ämnet hur kommunikationen till länets invånare kring vaccination gått till och därefter följde en interpellation angående förlossningsvården i länet med anledning av den nyligen genomförda granskningen av IVO.
Nästa interpellation handlade om vad de 30 miljonerna som i budget avsatts för minskning av hyrpersonal använts till, och där svarade Rachel De Basso för samverkanspartierna att det har och kommer användas till att höga löner inom ST-läkare för allmänmedicin där det idag finns en stor del hyrläkare och hög kostnad för detta, pengar har också använts till att förstärka regionens egna bemanningsenhet med kompetens som verksamheterna kan använda sig av istället för bemanningsbolag. Det är viktigt att pengarna används till långsiktighet och klokt för att främja syftet.
Dagens sista interpellation handlade om vården och bemötandet av ME-patienter. ME är en uteslutningsdiagnos där symtom som trötthet osv symtom. VDs Martin N-H redogjorde i sitt svar om vikten att utesluta botbara orsaker till symtomen innan diagnos sätts samtidigt som det självklart ska vara gott bemötande mot dessa patienter precis som mot alla andra.
Mötes avslutades och därefter följde den årliga middagen med utdelning av kulturstipendium.
Dag två innehöll ägardialoger med de bolag som regionen är delägare eller helägare av. Regionstyrelsen har i sitt direktiv att ha uppsiktsplikt över regionens bolag och i år valde presidiet att ha en dag för hela fullmäktige tillsammans med regionstyrelsen med information från bolagen ALMI företagspartner Jönköping AB, Jönköping Airport AB, TvNO Textilservice AB, Bostadsbyggen i Jönköping AB, Smålands Turism AB, RJL Tågdepån Nässjö AB, RJL Älghunden 4 AB.
Anteckningar förda av Linnéa Nilsson