Rapport januari-februari 2025
Rapport från Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 2025-01-22
Närvarande: Madalina Ebbesson
Regionrevisionen har varit på möte efter de granskat nämnden, bland annat. Dem har haft några frågor som nämnden svarade på. Till exempel, under 2023 har en ny nivå i uppföljningsarbetet införts och det resulterar att det är tydligare att uppdragen är på den politiska nivån och aktiviteterna som ska svara upp mot uppdragen är på verksamhetsnivå. Interna kontrollarbetet har också blivit tydligare genom att riskanalys och internkontrollplan beslutas av nämnden. Vid varje nämnd framgår det tydligt i kallelsen att månadsrapporteringen är ett led i den interna kontrollen. Kulturutskottet har blivit avvecklat för detta mandat men hanteringen av kulturfrågorna har fungerat bra i nämnden och det har blivit tydligare vem som har ansvar för vad. De ställde fråga även om hur nämnden ser på den eventuellt minskat stöd till folkhögskolor med anledning av utredningen ”Bildning, utbildning och delaktighet- folkbildningspolitik i en ny tid’’. Då statsbidragen minskar så påverkar det regionens budgetpost för folkhögskolorna för att i någon liten mån kunna kompensera rörelsefolkhögskolorna med det regionala bidraget och på så vis även våra egna folkhögskolor.
SD ställde fråga om MU avtalet tillämpas i regionens egen verksamhet och om regionen ställer krav på att MU avtal skall finnas när man fördelar medel till andra aktörer. Vi fick svar att RJL bedriver ingen egen utställningsverksamhet men att Länsmuseum och Vandalorum som ingår i kultursamverkansmodell följer den. RJL ställer inget krav på att MU avtal skall finnas men Smålandskonstarkiv och Östergängens konsthall följer den.
Vi fick informations från årsrapporten för dataskyddsarbete 2024 och där har det presenterats även rapport för ANA gällande personuppgiftsincidenter. Utifrån denna rapport kommer DSO rikta insatser under 2025.
Spiras ledning har varit och presenterat vad dem har åstadkommit under 2024. Det har varit ett år mer enorma besökssiffror. Gällande publikantal barn och unga har de inte lyckats nå målet som nämnden har satt. Dem har presenterat vad dem kommer att jobba med under 2025 och berättad om deras utmaningar gällande ekonomi pga ökade kostnader, restaurangen och att dem jobbar hållbar på alla plan.
Karin Hermansson har presenterat om dem kommande dialogmöten med kommunerna och om Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling som är en utredning om framtidens regionala utvecklingspolitik och landsbygdspolitik.
Camilla Wetterö har berättad att dem kommer att ha strategidagar med skolledningen för skolorna med fokus på AI, gymnasievalswebben är öppen mellan 10/1 – 10/2 och dem har jobbat med marknadsföring med filmer på sociala medier.
Nämnden har beslutat om den nya Sekundära samverkansavtal avseende naturbruksutbildning och interna kontrollplan 2025.
Rapport skriven av Madalina Ebbesson
Rapport från nämnden för folkhälsa och sjukvård 2025-01-21
Skriven av Emma Hörberg Butler
Årets första möte för nämnden för Folkhälsa och Sjukvård hålls på Spira och kommer att fortsätta hållas där pga ombyggnationer i Regionens Hus.
Efter inledande formalia så ger sjukvårdsdirektör Mats Bojestig oss aktuell information från verksamheterna.
Akutflödesprocessen. Man ser att det samverkansarbete som görs med primärvården och kommunerna börjar att fungera. Vetlanda kommun är längst fram i sitt arbete för att ge rätt stöd till Esther för att hon inte ska behöva läggas in eller återinläggas efter sjukhusvistelse.
Väntetider på akuten blir bättre för både Ryhov och Höglandssjukhuset. Värnamo ligger fortsatt bra.
För kännedom från Regionstyrelsen så upphandlas just nu mark för byggandet av nya lokaler för Eksjö Vårdcentral samt för ambulansverksamheten i Eksjö.
Nämnden får en dragning av årsrapport av det dataskyddsarbete som sker i regionen.
Våra jurister presenterar hur arbetet ser ut kring det dataskyddsarbete som görs inom regionen. Vi får idag några nedslag ur deras rapport av årets arbete för att säkerhetsställa säkerhet kring hanteringen av personuppgifter.
Intern kontroll – månadsrapport december 2024 presenteras av Jonathan Vincent.
Vi har 14 gröna mål, 9 röda mål, 17stycken gula varav 5 av de gula är mycket nära grönt mål. Jonathan gör nedslag kring våra mätetal på tillgänglighet, väntetider till operation och till Barn- och ungdomspsykiatrin samt ekonomiska mål.
Frågor
SDs fråga hur det går kring arbetet med digitala översättningstjänster inom vården.
Mats svarar att man provat ett företag och att detta inte fallit väl ut. Sjukvården ställer stora krav på sekretess som många andra ”vardagsappar” inte säkerhetsställer. Vi inväntar modernare lösningar.
Hälsocenter presenterar sin verksamhet. Anette Frisk, folkhälsochef och Anna Gustafsson, chef för Värnamo Hälsocenter presenterar sin verksamhet. Hälsocenter är ett samverkansarbete mellan region, kommun och civilsamhälle för att verka i hälsofrämjande anda för folkhälsan. På Hälsocenter får man ett inledande samtal och därefter får man individuellt stöd och/eller gruppverksamhet. Hälsocenter har en koordinerande roll som hjälper individen att hitta rätt i samhället till olika hälsofrämjande aktiviteter.
Barn- och ungdomspsykiatri
Micael Edblom presenterar aktuellt läge för BUP. Nationell patientenkät visar på förbättringar i samtliga parametrar från senaste mätningen 2022 vilket man är stolt över. Man har också byggt upp en digital plattform som riktar sig till barn och unga gällande psykisk hälsa och man är glad för att det nu är klart.
Väntetiderna till BUP fortsätter att sjunka och håller sig stabilt den senaste tiden.
Beslutsärenden
Intern kontrollplan 2025 klubbas igenom.
Flertalet nationella remisser hanteras och yttranden på dessa remisser lämnas från regionen.
Regionrevisionen kommer till nämnden och önskar diskussion kring olika ämnen, bland annat 1177, ekonomiska utmaningar, lägesrapport om förflyttningen inom Nära Vård. Nämnden och revisionen har en bra diskussion kring dessa frågor.
Regionfullmäktige den 4 februari
Närvarande ledamöter för VD: Martin Nedergaard-Hansen, Linnéa Götesson, Martin Malmerfors, Malinn Ljungström, Magnus Bodenäs, Emma Hörberg Butler, Gunnar Petersson.
Dagens regionfullmäktige inleddes på temat ”Läget i länet” där vi fick olika nedslag från olika platser i länet och från olika åldersgrupper på hur man ser på att leva i länet som en del i arbetet med revideringen som ska göras av regionens styrande dokument.
På fullmäktigemötet efter lunch besvarades tre interpellationer:
KD hade ställt en interpellation om badet som finns på Värnamo sjukhusområde. Badet har ett eftersatt underhåll senaste åren och i stort behov av förbättringar och underhåll vilket är en stor ekonomisk belastning. Värnamo kommun har fått möjlighet att även fortsatt hyra badet men till en höjd hyra vilket vållat debatt. Vi ser att badet fyller en funktion men att det inte är en regional angelägenhet att reducera hyra för en enskild kommun i länet.
Centern har ställt en interpellation om hur det går med utvärderingen av de lokala sjukhusledningarna och dess är under framtagande och kommer under våren presenteras för nämnden Folkhälsa och sjukvård.
Centern hade även en interpellation om varför rantalet årsarbete ökar när verksamheten går back. Från VD ser vi hur man i den debatten om produktivitet och vårdkonsumtion behöver bredda synsättet. Det finns många exempel i vården där kvaliteten har förbättrats för patienter men som i statistik och siffror som mäts ser ut som minskad produktivitet. Något som behöver aktualiseras och tas hänsyn till.
Tre motioner behandlades, den första från KD som föreslog att pris för bästa förändringabarete med hjälp av digitaliseringens möjligheterher ska delas ut varje år. Den att-satsen besvarades då detta redan ingår arbetet med förändringsarbete och utveckling. Den andra att-satsen var att inrätta pris för årets misslyckande vilken avslogs då den politiska ledningen anser att hellre uppmärksamma i positiv aspekt. Misslyckande är en del av forskningsprocessen på sätt och vis och är en del av lärandet.
Nästa motion kom från V som vill inrätta fria arbetsskor i vården. Denna motion lämnades besvarad då vi som politisk ledning i budget för 2025 infört skobidrag till alla som arbetar vårdnära.
Sista motionen för dagen kom från SD angående regionens arbete mot värfärdsbrott. Denna ansågs vara besvarad då det pågår och planeras arbete kring detta redan i regionens verksamhet.
Beslutsärenden om totalt 280 miljoner togs.
Ett nytt vårdcentrum ska byggas i Mullsjö, som samlar flera vårdtjänster för att möta den växande och åldrande befolkningen, med fokus på hållbarhet och bättre samordning. Nybyggnationen är budgeterad till 167,6 miljoner kronor.
I Vaggeryd ska vårdcentralen genomgå en omfattande ombyggnation för att uppfylla moderna krav, med en budget på 61,5 miljoner kronor. Vidare godkändes en utökad budget för installation av fjärrvärme på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, som nu kan kosta upp till 35,7 miljoner kronor.
Regeringens nya regler för tandvård, som sänker åldersgränsen för avgiftsfri tandvård till 19 år, innebär regionala anpassningar. Detta för att vi i Region Jönköping inte vill att någon behandling eller åtgärd som varit planerad innan personen fyllt 19 år ska drabba den enskilda individen ekonomiskt om den inte hinner genomföras innan åldersgräns för avgift ändras.
Slutligen har ett nytt styr- och kontrollsystem för tekniken på Spira godkänts, med en budget på 30 miljoner kronor.
Vid anteckningarna
Linnéa Götesson