Närvarande: Martin Nedergaard Hansen, Linnéa Nilsson, Anna Tholén Olsson, Martin Malmerfors, Malinn Ljungström, Emma Hörberg Butler, Gunnar Petersson och efter lunch Jennie Olsson.


Första regionfullmäktige efter sommaren bjöd på debatt och beslut om budget för 2025-2027. Debatten inleddes direkt på morgonen med att alla gruppledare höll varsitt anförande. Martin Nedergaard Hansen började med att tacka samverkanspartierna S och M för gott samarbete. Viktiga punkter som belystes i Samverkans budget var fortsatt långsiktiga satsningar på primärvården, avsatta pengar för fler vårdplatser, fortsatta satsningar på Barn- och ungdomshälsan samt BUP. Vården i Jönköpings län har en god tillgänglighet men det finns utrymme för förbättring, bland annat cancervården behöver följas upp närmare. Länsklinikernas uppdrag att verka i hela länet behöver också följas.

Debatten fortsatte med varje nämnd för sig och först ut var FS- folkhälsa och sjukvård.
Från Samverkanspartierna lyfts här även satsningar på rättspsykiatri, intensivvården och behovet att se över de olika ingångarna till vården, som 1177.

Emma Hörberg Butler lyfte upp just budgetsatsningen 1177 och alla de olika vägar som finns att kontakta vården på, där det är svårt för den enskilde medborgaren att veta vilken väg som gäller.

Anna Tholén Olsson belyste satsningarna på primärvården och nära vård med hjälp av en träffande anekdot, där poängen med listningstak och kontinuitet blev tydligt för alla i rummet.

Debatten fortsatte fram till lunch och därefter blev det en paus i budgetdebatten för att ta upp interpellationer. Idag rörde interpellationerna en underutnyttjad simbassäng i Gnosjö, standarden på väntrum ur ett barnperspektiv, avsaknaden av stämpling för hyrpersonal samt borttagandet av tidsvärderad natt på IVA. Alla interpellationer kom från Vänsterpartiet och besvarades på plats. I de flesta fall finns redan utredningar och processer igång.

Tidvärderat natt på IVA både införande och borttagande har inte varit politiskt initierat utan fattat efter förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Annan kompensation kommer utgå till berörd personal och centrala kollektivavtal kommer gälla framöver.

Med interpellationerna avklarade fortsatt budgetdebatten, nu med nämnden för TIM-trafik, infrastruktur och miljö. Från Samverkan lyftes miljöperspektivet och tillgänglighet, och med flera tidigare satsningar som nya eldrivna tåg och nya busslinjer som ska fullföljas.

Gunnar Petersson belyste av att hitta balansen mellan miljö och ett resande och att kollektivtrafiken ska koppla samman länet.

Nästa nämnd att debattera var ANA- arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet. Samverkan lägger inga nya satsningar i budgeten men jobbar vidare med att Region Jönköping ska fortsätta utvecklas till en attraktiv plats att leva och arbeta på. Det finns en redan beslutad plan för kompetensförsörjning. Naturbruksgymnasium och folkhögskolor är också en viktig del inom den gröna näringen.

Sist men inte minst var det RS- regionstyrelsen att debattera. Här finns satsningar i Samverkans budget i form av stöd till civilsamhället, IT-system och ett bidrag till arbetsskor. Även pengar till oförutsedda händelser för möjlighet att agera om något oväntat skulle uppstå.

Linnéa Nilsson hyllar våra medarbetare, som är grunden i all vår verksamhet, och att vi måste satsa på dem, där konkurrenskraftiga löner är en del av ekvationen.

Övriga beslutsärenden var ombyggnad av laboratoriemedicin på alla tre sjukhusen för att anpassa lokalerna till nya automatbanor för prover, samt en del granskningsärenden som avslutats.

Nu med budgeten beslutad ser vi fram emot att följa alla de uppdrag som nu lämnas till tjänstemännen.
Nästa möte är 1/10.

Rapport skriven av Malinn Ljungström